a-ha

Fredag, 1. november 2019

a-ha
“Hunting High & Low Tour 2020”
Royal Arena
Lørdag 21. november 2020

Nyheden om, at a-ha ville fremføre debutalbummet Hunting High And Low live kom uventet. Magne Furuholmen, Morten Harket og Pål Waaktaar-Savoy har aldrig været bange for at revidere deres kollektive fortid - MTV Unplugged-turnéen i begyndelsen af 2018 mere end demonstrerede, at deres sange kunne få nye indpakninger og forblive effektive som nogensinde før. Men at tage et helt album - et så kendt - og forblive tro mod dets ånd er dristigt.

I oktober 2010, fik bandet dog en smagsprøve på netop det, da albummet blev fremført to gange: først i Oslos Konserthus og derefter i Londons Royal Albert Hall på 25-årsdagen for ”Take On Me”-singlens gennembrud på de britiske hitlister. Men nu markerer a-ha 35-års jubilæet for udgivelsen af den originale version af "Take On Me", der udkom den 19. oktober 1984 til et beskedent salg på blot 300 eksemplarer, med en turné, der hylder singlen og albummet, der fulgte efter.

“We played the full Hunting High And Low album live before and that was a great experience,” siger Pål, når han ser tilbage på de to 2010-koncerter og hvordan han, Magne og Morten har det nu. “There’s not one song on that album that we’re not looking forward to playing live. We had done quite a few versions of the songs before recording the actual album and they all contain great bits and cool ideas which will be nice to incorporate into the new show.”
“Recording Hunting High And Low was such a defining moment and an exciting time in our career and joint collaboration,” fremhæver Magne. “So revisiting this body of work now – more than 30 years later – feels like inspiration rather than obligation. I just need to dust off the old synths a little...”

“With the song selection and the set in the album’s running order, it will turn it into a totally different type of show to anything we have done before,” tilføjer Pål, og siger at touren også vil “pull your mind and mood back to when Hunting High And Low was made, which for us was a time when we were living in the same tiny apartment in London and working on the songs 24/7. By when the album was finally released it had been a long and bumpy ride, and we poured all our ambitions into the record as if it would be our one and only shot.”

Pål indrømmer også, at a-ha’s rejse til Hunting High And Low var fuld af bump på vejen. På trods af bandets selvtillid var der aldrig nogen sikkerhed for succes. Hvis deres label ikke havde tilladt dem at genindspille “Take On Me” og derefter lave den nye version, der blev det globale hit, kunne det have været det. Intet var skrevet i sten.

Den nye version af "Take On Me" blev udgivet i England i april 1985 med begrænset opmærksomhed. I Amerika blev singleforløbet imidlertid hjulpet på vej af en slående salgsfremmende musikvideo, der først blev vist på tv-skærmene i maj. Singlen blev genudgivet i England i september, og endelig kom det britiske hit. Hunting High And Low kom i de amerikanske butikker i juni og i de engelske i løbet af oktober. To år tidligere havde de tre medlemmer af a-ha lavet demoer på en fire-sporet TEAC- reel-to-reel båndoptager i en feriehytte ejet af Påls familie i Nærsnes, nær Oslo.

På Hunting High And Lows kreditliste kunne man også se at den nye version af "Take On Me" og "The Sun Always Shines On T.V." blev produceret af Alan Tarney. Albummets "Love Is Reason" havde en fælles producer-credit af John Ratcliff og a-ha. De syv andre numre blev produceret af Tony Mansfield. Otte af de ti tracks blev krediteret som værende remixet af John Ratcliff. På trods af de forskellige producere udtrykte albummet en klar, sammenhængende vision - det kunne det ikke undgå: sangene sørgede for det. Men dér på skrift var beviset for den sidste del af ”the long and bumpy ride” som Pål henviser til.

Det begyndte, da Pål og Magne først ankom til London fra Norge i 1982 for at prøve lykken i Storbritanniens musikbranche. De havde forladt bandet Bridges, hvis andre medlemmer ikke ønskede at tage chancen med dét, der syntes at være et tvivlsomt eventyr. Efter seks måneder var Pål og Magne tilbage i deres hjemland, hvor de i september 1982 fandt sammen med Morten, den tidligere sanger i soul-blues-bandet Souldier Blue, for at begynde at indspille demoer til en række nye sange som a-ha.

Morten og Pål kom til London i januar 1983, og der fulgte en periode med at komme, gå og omgruppere. Genforenet i London sidst på måneden i marts, var trioen på udkig efter et studie, hvor de kunne indspille et nyt sæt demoer og fandt Rendezvous studiet i Syd-London, drevet af John Ratcliff - som hurtigt opdagede, at dette var et band med potentiale. Enormt potentiale. De indspillede sporadisk i Rendezvous fra april 1983 til oktober 1984.

Brikkerne begyndte for alvor at falde på plads efter, at a-ha spillede forskellige showcase-koncerter på Rendezvous i juni 1983 for potentielle pladeselskaber. Strategien lykkedes, og de underskrev kontrakt med Warner Brothers i december. Deres nye label satte dem sammen med produceren Tony Mansfield, som de indspillede den første version af “Take On Me” med, samt numre til debutalbummet. Men da singlen blev udsendt og stort set ingen eksemplarer solgte, var det nødvendigt med nytænkning. a-ha vidste, at "Take On Me" var den rigtige sang, så den britiske musikbranche-veteran Alan Tarney blev kørt i stilling. Deres nye producer hjalp med at finpudse “Take On Me” ved at vende tilbage til den feeling som den tidligere demo-version havde. Og med hjælp fra videoen ... var resten historie.

Med de forskellige sessions med Mansfield og Tarney, samt Ratcliffs input, havde a-ha det, de havde brug for til deres debutalbum. Ti sange. Ti perfekte sange, der indfangede hvem de var og i vid udstrækning stadig er. Ti sange der forener længselsfulde melodier og drama, samt umiddelbarhed og nærvær.

Tilsammen er, “Take On Me”, “Train Of Thought”, “Hunting High And Low”, “The Blue Sky”, “Living A Boy’s Adventure Tale”, “The Sun Always Shines On T.V.”, “And You Tell Me”, “Love Is Reason”, “Dream Myself Alive” og “Here I Stand And Face The Rain” mere end et debutalbum. De er som Pål bekræfter, ti sange der fangede a-ha’s hjerte og sjæl på det tidspunkt. Men stadig var der ingen garantier. Selv da ”Take On Me” tog fart, vidste ingen at bandet ville blive etableret som et af verdens bedste og mest afholdte. Singlerne og albummet kunne have været døgnfluer.

Hvis man ser på hvordan Hunting High And Low udviklede sig, afslører det at Magne, Morten og Pål måske ubevidst vidste, at dette ikke var nogen nem opgave. Sangene gennemgik forandringer, blev omkonfigureret og genindspillet for at få dem helt rigtige. Faktisk hed "Take On Me" oprindeligt "Lesson One" og blev først indspillet i Norge i slutningen af 1982. I sommeren 1983 blev den demoet i Rendezvous. Derefter blev den indspillet med Tony Mansfield for at blive genindspillet med Alan Tarney.

Ja, der var usikkerheder. Men drivkraften, genovervejelserne og selvtilliden sikrede, at a-ha ikke kun skulle have det ene skud i bøssen. Når de spiller albummet live i 2019/2020, handler det om mere end at vende tilbage til ti yndlingssange. Det handler også om at prikke til eventyrlysten, der bragte a-ha til London, ved at erkende, at de aldrig har stået stille.

 “Take On Me” og Hunting High And Low forbliver lige så vigtige som da de blev indspillet og udgivet. Live koncerterne vil vise hvorfor.

Hvis man vil blive klogere på hele historien om Hunting High And Low albummet, a-ha’s tidligere år og ”Take On Me” tjek 30th Anniversary Edition fra 2015.

Billetpriser: PL1 560,- / PL2 460,- /PL2U (stå) 460,- /PL3 360 kr. + gebyr
Billetsalget starter fredag 8. november kl. 11.00 via livenation.dk og ticketmaster.dk
Artist presale: onsdag 6. november kl. 11.00 (48 timer)

Der vil være presale Jyske Bank kunder og Live Nation Danmark nyhedsbrevsmodtagere presale fra torsdag 7. november kl. 11.00 (23 timer). Læs mere på www.jyskebank.dk/musikken og livenation.dk